Backlinks

Har du hørt begrepet “backlinks” når du har snakket med en SEO-spesialist? De fleste nettsider har såkalte backlinks og i denne teksten skal vi forklare kort hva dette er og hvordan du bør forholde deg til det.

Hva er en SEO backlink og hvordan fungerer disse?

En “backlink” er rett og slett en lenke som kommer fra en vilkårlig nettside til din egen nettside. På norsk kaller vi disse for eksterne lenker til din nettside. Dette kan for eksempel være en nettavis som lenker til en artikkel på din nettside fordi de tenker at du har relevant informasjon om et tema, eller at de selv har benyttet informasjon i din artikkel. Summen av antall og kvaliteten på lenker påvirker den organiske synligheten for din side. Mer om dette i neste avsnitt.

Hvor viktig er backlinks for organisk synlighet?

Før 2020 var backlinks en av de viktigste rangeringsfaktorene Google brukte for å avgjøre om din nettside skal være synlig for relevante søkefraser innen din bransje. Søkemotorene har de siste årene utviklet seg og blitt mye mer avanserte og har funnet bedre måter å måle om skille relevante søk. Et eksempel på dette er at Google benytter seg av brukerdata på hvem som faktisk klikker inn på de forskjellige søkeresultatene og ikke. Dette er en mye bedre rangeringsfaktor da Google veldig raskt vil se om søkeintensjonen er rett eller ikke.

Google opplyser fortsatt at kvalitetslenker til din nettside påvirker påvirker organisk synlighet, noe vi i Solid Media også er enige i. Dette er spesielt gjeldende når man arbeider innenfor svært konkurransepreget bransjer som: helsesektoren, bank og lånetjenester m.m

Hvordan kan jeg få gode lenker til min nettside?

Vårt beste tips til å få lenker fra andre nettsteder er å først kartlegge hvilke samarbeidspartnere din bedrift har i nettverket. Deretter kan du for eksempel omtale disse i kundecaser og andre artikler, og spørre om samarbeidspartnerne dine vil omtale dette på egen nettside. Disse vil omtales som naturlige lenker til nettsiden deres. En annen måte er å skape innhold som andre nettsider opplever som verdiskapende og som de ønsker å dele med andre.


Ofte stilte spørsmål

Hva er SEO backlinks?

En backlink er en lenk fra en ekstern nettside til din egen nettside

Hvorfor viktig er backlinks for å få organisk synlighet?

Det er fortsatt viktig for organisk synlighet men rangering vektingen av backlinks  opplever vi har blitt redusert betydelig de siste årene ettersom søkemotorene har blitt mer presise og avanserte.