Black hat SEO

Innen SEO snakkes det om flere ulike prinsipper. Man skiller gjerne mellom det som kalles white hat SEO og black hat SEO. Referansen kommer fra gamle cowboyfilmer, og her går vi gjennom hva Black hat SEO betyr.

Hva er black hat SEO?

Kort forklart er black hat SEO teknikker som jobber ved å manipulere søkemotorene fremfor å følge spillereglene og følge søkemotorenes føringer. Hovedmålet til søkemotorene er å tilby brukerne den informasjonen og innholdet de er ute etter når de gjør søk. Målet med black hat SEO er å kutte hjørner for å få det til å virke som de oppfyller dette kravet. Man bruker metoder for å manipulere søkemotorene til å tro siden din har høy troverdighet og autoritet.

Når man bruker metoder som går imot søkemotorenes egne retningslinjer kan det forsåvidt gi deg rask organisk synlighet, MEN hvis metodene blir oppdaget så vil søkemotorene straffe siden din. Da vil du heller miste synlighet. Gjennom årene har algoritmene søkemotorene bruker blitt bedre, og de blir derfor flinkere til å gjenkjenne black hat SEO

Eksempler på black hat SEO

Det finnes mange måter å prøve å manipulere søkemotorer for å oppnå organisk synlighet. Her går vi gjennom noen av de vanligste. 

Keyword stuffing: Overdreven bruk av et søkeord for å oppnå synlighet på det ordet. Når man bruker et søkeord mer enn det som er naturlig slår søkemotorene ned på det.

Bortgjemt tekst: En annen måte å prøve å lure søkemotorene til å gi deg synlighet på en søkefrase som av og til brukes i black hat SEO er å gjemme bort tekst ved å ha tekstfargen lik som bakgrunnen. Da blir teksten usynlig for bruker, men søkemotorene finner den. 

Cloaking: Å ha annet innhold på siden enn det som beskrives i metatittelen og beskrivelsen. 

Kopiering av innhold: Hvis du kopierer innhold fra andre nettsteder for å rangere på samme søkefrase, så vil søkemotorene straffe deg.

Falsk lenkebygging: Det finnes flere måter å øke antall lenker inn til nettstedet ditt som søkemotorene slår hardt ned på. Det kan f eks være å kjøpe lenker, drive med lenkefarmer, automatisere lenker til nettstedet ditt osv. Å jobbe med unaturlig lenkebygging, rett og slett.

Oppsummering

Kort forklart er black hat SEO uetiske metoder for å øke organisk synlighet som går imot søkemotorenes egne retningslinjer. Det er metoder som blir slått hardt ned på hvis de blir oppdaget. Det skjer ved at nettstedet ditt mister organisk synlighet.


Ofte stilte spørsmål

Hva er black hat SEO?

Black hat SEO er uetiske metoder for å oppnå organisk synlighet. Man prøver å manipulere søkemotorene til å gi deg synlighet fremfor å følge søkemotorenes egne spilleregler. Det innebærer for eksempel manipulering av lenker, innholdet på siden eller hvordan nettstedet ditt fremstår.

Hvorfor bør man holde seg unna black hat SEO?

Grunnen til at man ikke bør bruke metodene som går under black hat SEO er at de går imot søkemotorenes retningslinjer for nettsteder. Hvis det blir oppdaget vil søkemotorene straffe nettstedet, og det mister synlighet. Søkemotorene har blitt flinkere til å forstå hva som er black hat SEO, og slår hardt ned på det.