Core Web Vitals

Google har lenge fokusert på brukervennlighet som en rangeringsfaktor av nettsteder i det organiske søket. Dette ble gjort enda tydeligere da de lanserte oppdateringen som kalles Core Web Vitals. Les alt om hva Core web vitals er, og hvordan du må forholde deg til det her.

Hva er Core Web Vitals?

Core Web Vitals er en samling med standardiserte elementer som måles og til sammen sier noe om hvordan brukervennligheten på en nettside er. Det er i hovedsak tre parametere som måles; sidens innlasting, hvordan interaksjonen på nettsiden fungerer og sidens visuelle stabilitet. Når brukervennlighet brytes ned til tre konkrete Core Web Vitals blir det enklere for deg som har en nettside å identifisere og optimere sider som scorer dårlig på en eller flere parametere.

Sidens innlasting av synlige elementer – Largest Contentful Paint

Brukere har kort tålmodighet, og derfor er det viktig at innlastingen av de viktigste elementene på en nettside skjer nesten umiddelbart. Dette konkretiseres i parameteret som på engelsk kalles LCP. Largest Contentful Paint måler tiden det tar fra en bruker går inn på siden til den største innholdsbolken på siden er lastet inn og synlig for brukeren. Det gjelder på skjermbildet som er synlig på nettsiden før man scroller nedover. Det som måles er gjerne et headerbilde, en tekstbolk eller en video. For å få en god vurdering av Google bør LPC være maks 2,5 sekunder.

Tiden fra brukers handling til siden responderer – First Input Delay

First Input Delay (FID) måler tiden det tar for et element på siden til å reagere på brukerens handling. For eksempel tiden fra brukeren trykker på en “vis mer”-knapp til den utvidede teksten dukker opp. Målet med FID er at utviklere skal jobbe med å redusere tiden brukeren må vente på at nettleseren skal reagere på interaksjonen deres. Kort responstid gjør interaksjonen på siden mer effektiv! Ideelt sett bør FID være under 100 millisekunder.

Hvordan elementer på siden beveger seg mens siden laster inn – Cumulative Layout Shift

Utformingen av siden og designet har mye å si for hvordan siden oppleves. På noen nettsteder flytter de visuelle elementene på siden seg mens siden lastes inn. Dette kalles Cumulative Layout Shift (CLS) og CLS måler hvor mange ganger dette skjer på en nettside. Det innebærer at for eksempel en knapp flytter seg mens siden laster inn, og for en bruker kan dette være veldig irriterende. Målet er derfor at det skjer så lite som mulig.

 

Oppsummering

Core Web Vitals er altså måleparametere som Google bruker for å tydeliggjøre hva de legger i god brukervennlighet. Det er selvfølgelig flere ting som måles, men dette er hentet ut som viktige faktorer som er både veldig konkrete og har brukeren i sentrum. Det er viktig fordi det viser hva brukerne faktisk møter på nettsiden.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Core web vitals?

Core web vitals er et sett konkrete tekniske elementer som måles som en del av brukervennlighet på en nettside. Parameterne som måles dekker ulike perspektiver av hvordan besøkende opplever bruken av nettsiden din. Dette er også en faktor søkemotorene bruker når de rangerer siden.

Hvorfor er Core web vitals viktig for Google?

Core web vitals er viktig å jobbe med både fordi at fokus på brukervennlighet fører til at det blir lettere for brukere å navigere på siden din. Dette er noe Google også verdsetter, og de poengterer selv at Core web vitals er en faktor de måler når de skal rangere nettsider i det organiske søket.

Hva måles når man måler core web vitals?

Når Google måler Core web vitals måler man tre ting. For det første måles det hvor lang tid det tar før det største synlige elementet på landingssiden blir lastet inn. Det måles også hvor mange visuelle elementer som brukeren kan interagere med som flytter seg på siden ila innlastingstiden. For det tredje måles det hvor lang tid det tar før det skjer en synlig reaksjon på en handling brukeren gjør (f eks å trykke på “vis mer” til den utvidede informasjonen faktisk dukker opp).