Sitemap.xml

Et sitemap, eller nettstedskart på norsk, er et register over alle sidene på nettstedet ditt. Dersom du ikke har et sitemap, kan dette føre til at indekseringen blir mangelfull eller at den tar mye lenger tid.

Hva er sitemap.xml egentlig?

Et sitemap, eller nettstedkart på norsk, er et register over alle sidene på nettstedet ditt. Det kan enten være én enkel fil med en lang liste, eller én hovedliste som har kategoriske lister under seg igjen. Formålet er å gjøre det enkelt for søkemotorenes “crawler” å forstå nettstedet ditt og finne alle sidene. Sitemaps kan ha forskjellig utseende og oppbygging, men bør være laget med en XML-standard slik at “crawleren” forstår det. Som regel lager CMS-et et sitemap selv, og du trenger ofte ikke gjøre noen manuelle endringer. 

Hvor viktig er et sitemap for organisk rangering?

Hvis du ikke har et sitemap over nettstedet ditt, er “crawleren” avhengig av å finne alle sidene via internlenker. Da kan indekseringen bli mangelfull og ta mye lenger tid. Dette kan igjen resultere i at sider du ønsker skal være synlig i søkemotoren ikke blir det og dermed ikke kan konkurrere om plasseringer i SERP. 

Hvordan kan jeg sjekke at siden min har et sitemap?

Det er flere måter du kan sjekke om nettstedet ditt har et sitemap. Den enkleste måten er å ta en manuell sjekk, der du skriver inn navnet på domenet ditt og deretter /sitemap.xml i slutten av URLen. Som for eksempel solidmedia.no/sitemap.xml. Du kan også sjekke om det er et sitemap lenket fra robots.txt-filen til nettstedet ditt, eller du kan gå inn i Google Search Console og trykke på “sitemap” i menyen.

Når du har funnet lenken til ditt sitemap kan det være greit å bruke en sitemap-validator for å se om det er noen tekniske feil i oppsettet av sitemapet. 


Oppsummert

Et sitemap er et register over alle sidene på nettstedet ditt. Med et sitemap gjør du det enklere for søkemotorenes “crawler” å forstå nettstedet ditt, som igjen ofte gir en bedre og mer effektiv indeksering. 


 

Ofte stilte spørsmål


Hva er et sitemap?
Et sitemap er et register over sidene på nettstedet ditt. Sitemap gjøre det enklere for søkemotorenes “crawler” å lese og forstå innholdet ditt, noe som igjen kan gi raskere og mer effektiv indeksering. 

Hvordan kan jeg sjekke at siden min har et sitemap?
Den enkleste måten å sjekke om siden din har et sitemap er å ta en manuell sjekk, noe du gjør ved å skrive inn domenet ditt og deretter /sitemap.xml i slutten av URLen.