Søkemotor

Hvis du noen gang har søkt opp noe på nett så har du brukt en søkemotor før. Men vet du egentlig hva en søkemotor er?

Hva er en søkemotor?

En søkemotor er en programvare som gir deg muligheten til å søke etter informasjon, som bl.a. tekst, lyd og bilde, på nett. 

Når vi snakker om søkemotorer så refererer vi som regel til tjenestene som søker gjennom hele internett. Men søkemotor omfatter også søkefunksjoner på nettsider, samt søketjenester innenfor bestemte tema (som f.eks. Prisjakt som gir deg mulighet til å sjekke og sammenligne priser).

Hvordan fungerer søkemotorer?

Etter du har fylt inn informasjonen du ønsker søkemotoren skal gjennomføre et søk på, så leter den frem informasjon innenfor det systemet det tilbys søk i. Deretter så rangerer søkemotoren resultatene den finner etter kriterier som relevans og viktighet.

Kriteriene vurderes forskjellig fra søkemotor til søkemotor. For SEO (søkemotoroptimalisering) så tar man i hovedsak hensyn til Google, siden det er den mest brukte søkemotoren i verden. Google vurderer innhold etter et rammeverk som kalles E-E-A-T, som du kan lese mer om her.

Forskjellige søkemotorer

Det finnes utrolig mange forskjellige søkemotorer, nedenfor har vi listet opp noen av de mest kjente innen sine spesialiteter.

  • Google – verdens mest brukte søkemotor
  • Bing – den nest mest brukte søkemotoren
  • Youtube – verdens mest brukte på video format
  • Baidu – mest brukte søkemotoren i Kina
  • Kvasir – den mest brukte norske søkemotoren
  • DuckDuckGo – privat søkemotor som verken lagrer eller videreformidler informasjon om søk

Oppsummering

Søkemotor er en programvare som brukes for å finne informasjon på nett. Begrepet omfatter også søkefunksjon på nettsider og søketjenester innenfor bestemte tema. Den mest kjente søkemotoren er Google.


Ofte stilte spørsmål

Finnes søkemotor bare på nett?

Søkemotorer er programvarer som søker gjennom en database for å finne informasjon. Dette vil si at en søkemotor ikke må være koblet opp mot internett, men i dagligtalen snakker vi stort sett om søkemotor på nett.

Finnes det norske søkemotorer?

Kvasir.no og startsiden.no er begge Norgesbaserte søkemotorer. Ellers så tilbyr flere av de store internasjonale søkemotorene norske versjoner.