GSC: Google Search Console

Jobber du med en nettside som skal være synlig i et Google-søk? Da bør du kjenne til Google Search Console (GSC). Her forklarer vi hva det er.

Hva er Google Search Console?

SEO-teknikere og andre som jobber med nettsider har få offisielle verktøy fra Google for å påvirke crawling, indeksering og organisk synlighet. Derfor er GSC viktig å vite om.

Dette er både et nyttig verktøy og en slags portal inn til Googles indeksering av ditt nettsted. Blant annet har man funksjoner for:

  • Sjekke hvilke sider på nettstedet ditt som er indeksert
  • Hvilke som ikke er indeksert (og hvorfor de ikke er det)
  • Se statistikk
  • Fortelle Google om ditt sitemap
  • Be Google om å indeksere spesifikke URL-er

En jevnlig sjekk av Search Console gjør at du for eksempel kan fange opp problemer med crawling og indeksering, noe som er vanskelig å oppdage andre steder.

 

Hvordan verifisere nettsiden i GSC

Det første steget i å bruke Search Console er å få verifisert at du har tillatelse til å ha disse tilgangene. Det er to hovedmåter å gjøre dette på (se bilde). 

Den første er “domeneverifisering”. Da må du legge inn en “DNS-record”, altså en tekstkode på webhotellet ditt. Dette gjør at du får tilgang til alle URL-varianter og eventuelle subdomains. Slik får du full kontroll over eventuelle problemer Google måtte ha med URL-variasjoner. 

Den andre metoden passer bedre om du ikke har tilgang til webhotell og server. Som du ser på bildet under kan du for eksempel legge inn en kodesnutt i HTML-koden via CMS-et. Du kan også bruke tilgangen din i Google Tag Manager eller Google Analytics til å få godkjent verifisering.

Etter at nettstedet er verifisert er du klar til å bruke Google Search Console. Som regel tar det noen dager før du ser statistikk og annen informasjon om indeksering. 

 


 

Ofte stilte spørsmål:

Hva er Google Search Console?
GSC er Googles verktøy for SEO-teknikere og andre som jobber med nettsider som skal rangere godt i organiske søk.

Hva kan GSC brukes til?
Man kan blant annet se status på indeksering, be om indeksering av spesifikke URL-er og be om at Google fjerner spesifikke sider.