Hva er en søkeordsanalyse?
En søkeordsanalyse er en analyse av hvilke søkeord du skal velge til nettsiden din. Et søkeord kan også kalles for et nøkkelord eller et keyword. Søkeordsanalysen handler om å identifisere og evaluere de mest relevante søkeordene folk bruker når de søker etter informasjon, produkter eller tjenester på nettet.
Målet med søkeordsanalysen er å finne de mest relevante søkeordene, basert på søkevolum (etterspørsel) og søkeintensjon (hensikten til søkeren). Ved å forstå brukernes intensjoner og optimalisere nettstedet med relevante søkeord vil du tiltrekke deg riktig målgruppe til de riktige sidene.
Hvorfor er det viktig å gjennomføre søkeordsanalyser?
Som SEO-byrå opplever vi alt for ofte av kundene vi er i kontakt med ikke har en god nok søkeordsanalyse. Dette gjør at de går glipp av mange relevante besøkende gjennom søkemotorer. En grundig søkeordsanalyse vil gi deg svaret på hvilke søkeord du skal optimalisere nettsiden etter for å øke synligheten, og tiltrekke deg trafikk som kan konverteres til verdifulle kunder.
Søkeordsanalyser hjelper deg med å identifisere nøkkelord som er relevante for din målgruppe. Dette gjør at du kan lage innhold som du vet målgruppen søker etter. Analysen gir deg også muligheten til å analysere konkurrenter og se hvilke søkeord de målretter. Dette kan hjelpe deg med å justere din egen strategi.
Å fokusere på de mest relevante søkeordene gir bedre resultater for både betalt annonsering og organisk søkemotoroptimalisering. Du matcher det du selger med det målgruppen søker etter. Med en søkeordsanalyse kan du kartlegge hva dine potensielle kunder bruker av søkeord. Så kan du optimalisere innholdet på nettsiden for å møte deres behov.
Eller så kan du få hjelp av oss – les mer om hvordan vi kan hjelpe deg med en søkeordsanalyse her.
Steg 1: Definer målsettinger og målgruppe
Før du starter søkeordsanalysen, må du klart definere hva du ønsker å oppnå. Identifiser målsettinger for nettstedet ditt, og forstå hvem målgruppen din er. Her er noen spørsmål du kan stille deg selv:
- Hvilke tjenester eller produkter ønsker du å fokusere på?
- Hva tjener du mest penger på, eller hvilke produkter/ tjenester selger ikke så bra i dag?
- Er målet å øke den totale trafikken inn til siden, eller en spesifikk tjeneste eller et produkt?
- Hvem ønsker du å nå ut til? Hvem er typiske kunder av det du selger?
Hvilke søkefraser bruker kundene dine?
Basert på hvilke sider på nettsiden du ønsker å dra inn mer trafikk til, hvilke søkefraser bruker folk når de søker etter det du selger?
La oss ta et eksempel:
Du driver en nettbutikk og selger forskjellige telt. På nettsiden din står det “telt” og utvalget av alle teltene du selger vises. Søkeordet “telt” har 110 000 søk i måneden, dette er et søkeord med høyt søkevolum og stor konkurranse. Det vil derfor være vanskelig å få en topplassering på søkeordet “telt” i Google.
Ved å ha gjennomført en søkeordsanalyse finner du ut at det er mye søk på forskjellige telt. Her har du en liste med relaterte søk med søkevolum i måneden:
Partytelt – 40500 søk/mnd
Pop up telt – 12100 søk/mnd
Leketelt – 5400 søk/mnd
Camping telt – 2900 søk/mnd
Stort telt – 1600 søk/mnd
Vintertelt – 1300 søk/mnd
Bergans telt – 1000 søk/mnd
Familietelt – 720 søk/mnd
Telt 6 personer – 720 søk/mnd
4 manns telt – 880 søk/mnd
Ved å opprette nye sider eller optimalisere eksisterende sider for disse søkeordene, vil du treffe mer spesifikt på det målgruppen er ute etter. Jo mer innhold du skriver om ulike telt, jo mer vil Google skjønne at du har kunnskap om telt. Dette vil ha en påvirkning på relevansen til nettsiden din, noe som vil ha positiv påvirkning når Google skal velge hva som vises øverst i resultatet.
Hvilket innhold har du på nettsiden din fra før?
- Start med å se på utgangspunktet til nettsiden. Kartlegg hvilket innhold du har i dag.
- Se om noen av de eksisterende artiklene treffer godt på søkeordene i dag. Hvis ja, så kan disse videreutvikles. Hvis ikke, så må disse skapes!
- Avindekser sider som er internkonkurrerende. Disse er ødeleggende for den totale synligheten.
Steg 2: Lag en liste over relevante emner og temaer
Identifiser hovedemner og temaer som er relevante for virksomheten din. Dette vil danne grunnlaget for søkeordsanalysen din. Dette gjør du ved å opprette et Excel-ark/ Google Sheet.
- Start bredt på overordnet nivå med søkeord tilknyttet hvilken type bedrift du har. Som for eksempel “digitalbyrå”, “digital markedsføringsbyrå” og “markedsføringsfirma”. Skriv alle varianter av ord for bedriftstypen din i arket.
- Kartlegg søkeordene for tjenestene eller produktkategorier slik at du får et helhetlig bilde av hva nettsiden tilbyr. Gi de viktigste tjenestene og produktene mest oppmerksomhet. Som for eksempel “søkemotoroptimalisering” og “annonsering”. Skriv disse kategoriene inn i arket.
Hvilke søkeord er det konkurrenter bruker som gjør at de rangerer høyt i Google? Dette vil gi en god forståelse av konkurransebildet. Da anbefaler vi at du går i inkognitomodus, søker, og vurderer konkurrentene som ligger i topp 5. Denne innsikten kan du bruke som inspirasjon!
Steg 3: Hvilke søkeordsanalyseverktøy skal du bruke?
Bruk søkeordsanalyse verktøy for å finne ut hva hvilke søkeord og fraser som blir brukt relatert til ulike ord. Med søkeordsverktøy kan du sjekke hvor mange som søker på de ulike ordene i gjennomsnitt hver måned, og sjekke trender for å se når i løpet av året folk søker mest. Du kan også få innsikt i spørsmål folk stiller relatert til ordet.
Hvilket søkeordsverktøy skal du bruke?
Som en start vil vi anbefale at du bruker gratisversjoner eller prøveperioder av ulike verktøy. Da vil du finne ut hvilket du selv synes funker best. Vi bruker en kombinasjon av KeywordTool.io, Ahrefs, Google Search Console og Google Analytics. Vår erfaring er at disse verktøyene samlet gir et bilde av hva dine potensielle kunder faktisk søker etter.
Gratis søkeordsverktøy
Dette er vårt primære verktøy når det kommer til søkeordskartlegging. KeywordTool.io gir deg innsikt i relaterte søkeord og fraser ved å trekke data fra Google Autocomplete. Du kan identifisere populære søkeuttrykk og forstå hvilke ord folk bruker når de søker etter spesifikke emner. Dette gir deg verdifull informasjon for å utvide søkeordslisten din. Her får du innsikt i hvor mye søkevolum hvert ord har gjennomsnittlig i måneden, og kan se hvordan det trender gjennom året. (Du kan bruke gratisversjonen, men du vil få mye mer ut av den betalte versjonen).
Google Search Console gir innsikt i hvordan Google ser nettstedet ditt. Du kan spore søketrafikk, overvåke ytelsen til nettsiden, og identifisere søkeordene som leder besøkende til nettstedet ditt. Med Google Search Console kan du se hvilke søkeord og hvilke sider på nettsiden din som allerede har gode rangeringer og trafikk, og hvilke som ikke gjør det like bra. Har du ikke satt opp en Google Search Console konto for nettstedet ditt? Da bør du gjøre dette nå.
Google Keyword Planner gir deg informasjon om søkevolumet for spesifikke nøkkelord og hjelper deg med å finne nye nøkkelord relatert til din virksomhet. Dette verktøyet er spesielt nyttig for å planlegge og optimalisere Google Ads-kampanjer.
Google Analytics gir deg detaljert innsikt i nettstedets ytelse, inkludert trafikk, demografi, og atferdsmønstre til besøkende. Det hjelper deg med å evaluere effektiviteten av søkeordene du bruker og justere strategien din i tråd med brukernes atferd.
Google Trends lar deg oppdage trender i søkeordbruken over tid. Dette er nyttig for å tilpasse innholdet ditt etter sesongmessige variasjoner og endringer i folks interesse.
Ahrefs tilbyr begrenset gratis funksjonalitet, inkludert en «Keyword Generator» som gir forslag basert på enkeltord eller fraser. Dette verktøyet gir også informasjon om søkevolum og konkurransenivået for nøkkelordene.
Answer the Public hjelper deg med å identifisere spørsmål og populære fraser som folk søker etter rundt et bestemt emne. Dette verktøyet er nyttig for å lage innhold som svarer direkte på brukernes spørsmål.
Keyword Surfer er en Chrome-utvidelse som gir data om søkevolum, kostnader per klikk, og andre relevante SEO-metrikker direkte i søkeresultatene. Dette er nyttig for rask analyse av nøkkelord mens du søker på Google.
Betalte søkeordsverktøy
Dette er vårt primære verktøy når det kommer til søkeordskartlegging. Med den betalte versjonen av KeywordTool.io får du innsikt i alle relaterte søkeord, fraser og spørsmål ved å trekke data fra Google Autocomplete. Du kan identifisere populære søkeuttrykk og forstå hvilke ord folk bruker når de søker etter spesifikke emner. Dette gir deg verdifull informasjon for å utvide søkeordslisten din. Her får du innsikt i hvor mye søkevolum hvert ord har gjennomsnittlig i måneden, og kan se hvordan det trender gjennom året.
Ahrefs er et omfattende verktøy som tilbyr detaljert innsikt i søkeordkonkurranse, tilbakekoblinger, og nettstedets generelle helse. Det gir også funksjonalitet for å spionere på konkurrentene dine og optimalisere innholdet ditt.
Moz tilbyr funksjoner som hjelper deg med søkeordsanalyse, nettstedsovervåking og identifisering av SEO-muligheter. Verktøyet gir også rangeringssporing og innsikt i nettstedets helse.
SEMRush gir dyptgående informasjon om organisk og betalt søketrafikk, konkurranseanalyse, og rangeringer. Det er et allsidig verktøy som dekker mange aspekter av SEO og digital markedsføring.
TinyRanker fokuserer spesielt på rangeringssporing og gir deg oversikt over hvordan dine valgte søkeord utfører seg i søkemotorresultatene. Det er et enkelt, men kraftig verktøy for å holde øye med posisjonene dine.
KWFinder gir informasjon om søkevolum, vanskelighetsgrad og kostnader per klikk for spesifikke nøkkelord. Det er spesielt nyttig for å finne lavkonkurranse nøkkelord med god etterspørsel.
Steg 4: Velg søkeord og organiser dem
Skriv ned alle søkeordene du finner, grupperer dem etter type og søkevolum, og sørg for at du har fanget opp alle mulige kombinasjoner. Du kan også enkelt finne synonymer på søkeordet ved å bruke synonymordboka.
Gjennomgå resultatene fra søkeordsverktøyet og velg søkeord som er relevante, har søkevolum og passer med målsettingene dine. Vi anbefaler at du kategoriserer disse i et Excel ark/ Google Sheet.
Hvordan velge søkeord?
- Vurder søkevolumet
Søkevolum forteller antall månedlige søk et ord har. Når søkeord har høyt volum så indikerer det at det er en høy etterspørsel knyttet til ordet. Det er vanlig å velge søkeord som har høyt volum. Likevel vil det være hensiktsmessig å velge søkeord med mindre volum om disse leder til salg av høy verdi.
Vi skiller mellom short tail- søkeord og long tail-søkeord. Et short tail-søkeord består av ett eller to enkeltstående ord. Som for eksempel “joggesko”. Dette er da et søk som gjerne har et høyt søkevolum, og som gir et bredt svar av resultater.Ofte er det mindre søkevolum på longtail-søkeord (lengre søkefraser). Men fordelen med longtail-søkeord er at søket er mer spesifikt, og søkeren er ofte lenger på vei i kundereisen. Et eksempel på dette er «hvite joggesko dame plattfot”. - Vurder konkurransen
Vurder konkurransen og sørg for å inkludere både korte og lange søkeord. Dette gjør du enkelt ved å google søkeordet og se hva konkurrentene som ligger i toppen av resultatet skriver om.
Utfør en intensjonsanalyse for å sjekke søkeintensjon
Søkeintensjonen spiller en stor rolle i å matche søkeord med målgruppen. Ved å ta et Google-søk på søkeordet, så kan du sjekke hva som kommer opp. Her får du sett om intensjonen du har tenkt for søkeordet stemmer. Se på hva som dukker opp av topp 5 resultater – og prøv å svare enda bedre på søket. Hvis ikke søkeintensjonen blir møtt, vil ikke Google fremheve innholdet ditt.
Intensjonen bak ulike søk vil variere. Noen søk er tydelig kjøpsrelaterte. Som for eksempel: “Trekke visdomstann Oslo”, eller “Hotell i København”. Disse søkefrasene indikerer at søkeren er klar til å ta en beslutning om en spesifikk tjeneste. Mens andre søk er mer informasjonssøkende. Som for eksempel: “Hvor lenge skal et egg koke?” eller “Hvordan farger jeg håret selv hjemme?”.
Du kan kategorisere intensjonen til søket etter hvor de er i kjøpstrakten:
- Bevissthet – søkeren ønsker informasjon om temaet
- Vurdering – søkeren vurderer ulike alternativer
- Kjøpeklar – søkeren vet hva de vil ha og er klare for å kjøpe
Det er viktig å fokusere på de søkeordene som leder til målet ditt. Om målet er å skape mest mulig trafikk inn til siden, så kan du skrive artikler som svarer på spørsmål relatert til det du selger. Som i eksempelet med telt, så kan du skrive artikler om “Hvordan sette opp telt?” og “Hva trenger man å ha med på telttur?”.
Men hvis du allerede har mye trafikk inn til siden, og ønsker å øke salget – blir det viktigere å optimalisere for kjøpsrelaterte søk.
Steg 5: Implementer søkeordene på nettsiden
Integrer de valgte søkeordene naturlig i nettstedets innhold, meta-titler og beskrivelser, tittel-tagger (h1,h2,h3) og andre relevante steder. Dette bidrar til å forbedre nettstedets synlighet i søkeresultatene (SERP).
Lag en publiseringsplan
For å gjøre dette på en oversiktlig måte kan du lage en publiseringsplan for å holde orden på det som skal gjøres. Lag innhold som belyser ulike vinklinger av viktige søkeord/fraser/temaer. Dette gjør du ved å fordele søkeordene du har funnet under temaet sitt. Videre velger du hvilke søkeord som skal fordeles til tjenestesider, artikler, guider, kategoritekster osv. En publiseringsplan vil gjøre det enklere å holde oversikt over hvilke nye sider som skal lages og hvilke sider du skal optimere etter valgte søkeord.
Kategoriser søkeordene med topic clusters
Et topic cluster er en måte å gruppere sidene som finnes på et nettsted. I publiseringsplanen er dette en strategisk måte å kartlegge innholdet i ulike temaer. Ved å bruke dette aktivt i innholdsproduksjon sikrer du en god struktur på nettstedet. Et topic cluster lager du for hvert tema, og består av en hovedside(pillar page) som linker ut til undersider(cluster pages). Også skal undersidene linke tilbake til hovedsiden. Dette hjelper Google å forstå hvilke sider som henger sammen, og hvor bred kunnskap du har om temaet. Les mer om topic cluster her.
Steg 6: Evaluer og oppdater regelmessig
Søkemotoralgoritmer endres, og brukeradferd utvikler seg over tid. Derfor er det viktig å evaluere søkeordsanalysen din regelmessig og oppdatere strategien basert på nye trender og endringer i bransjen. Gjennomføringen av en grundig søkeordsanalyse er en kontinuerlig prosess som gir deg muligheten til å tilpasse deg endringer i markedet og behovene til målgruppen din.
Eksempel på en søkeordsanalyse
Dette er et eksempel på en søkeordsanalyse for en nettside som produserer langrenn og fjellski-bindinger. Det er viktig for oss og avgrense analyser i første omgang til ett tema vi skal fokusere på og lære oss mer om.
Vi valgte temaet langrenn, og la inn søkefrasene relatert til dette i et excel-regneark. Det viktigste for oss etter å ha fulgt stegene i søkeordsanalysen er hva og hvordan vi bruker analyse videre.
I dette eksempelet, så ser dere i bildet under hvordan vi grupperte søkeordene, tok med månedlig søkevolum og en kolonne for relevans. Her må man ta en egen vurdering av hva man tenker er mest relevant av funnene.
Det finnes mye mer informasjon man kan inkludere i analysen som; vanskelighetsgrad for å rangere på søkeord, og CPC slik at man kan vurdere etterspørsmålene. Men vi liker å jobbe stegvis – og det er viktig å holde det enkelt!
Oppsummering
Det å lage en god søkeordsanalyse legger grunnlaget for store deler av SEO-arbeidet. I guiden har vi gått gjennom alt fra å definere dine mål og kjenne din målgruppe, til å finne og implementere de søkeordene som virkelig teller. Men en vellykket SEO-strategi tar for seg mer enn bare søkeordsanalysen – så om du ønsker å vite mer om hvordan du kan jobbe mer helhetlig med SEO, vil vi anbefale deg vår SEO-guide.
Vi håper du har blitt klokere på hvordan du gjennomfører en søkeordsanalyse.
Ta gjerne kontakt om du har noen spørsmål!
Kontakt oss her